En faglig krimgåte

Oppgaver kan knyttes opp til en historie eller en gåte for å gjøre oss nysgjerrige og oppmerksomme. Hva med å løse en krimfortelling med naturfag? Bli med på enkefru Hortensias haveselskap og se!

Åsted: labyrinten i Lønningen lystgård, Botanisk hage på Milde, UiB
Partners in crime: Jorun Nyléhn, Johan Lie og Kjersti Lea

Opplegget ble laget for studentene på PPU deltid ved UiB, og gjennomført i labyrinten ved Lønningen lystgård på Milde. Labyrinten er åpen for alle hele døgnet. Studentene ble delt i grupper på tre, som skulle løse oppgaver utplassert i de sju rommene i labyrinten. Til slutt skulle de løse en overordnet krimgåte.

Opplegget er gjengitt i sin helhet nedenfor, med materiell som pdf og en oppsummering av erfaringene.

Introduksjon

Enkefru Hortensia Flaathenstierne skal holde sin årlige forsommerfest på Lønningen lystgård, og denne gangen har hun store nyheter til hele efterslegten. Hun har innsett at enden er nær, og vil sette spor etter seg. Hun vil skape noe stort på Lønningen lystgård.

Formuen har økt vesentlig under Hortensias grønne, men harde hånd og hagedyrking. Firmaet Kortreiste Krydderier har blitt en formidabel suksess, og inntektene har skutt i været som en bønnestengel i et eventyr. Samtlige arvinger innfinner seg derfor alltid på Hortensias hagefester.

Denne gangen kommer familien også til store nyheter.

Oppgave: For å finne ut hva dette dreier seg om må dere inn 
i labyrinten. Der finner dere til sammen syv rom, og i hvert 
rom er det en oppgave som dere må løse. 

Dere skal ta med dere et oppgaveark fra hvert rom, og når 
dere har samlet syv oppgaver (og helst løst dem) får dere 
komme ut igjen til finalen.

Slegten

  • Hortensia og hendes avdøde gemal Birk Morgenduug Flaathenstierne har to barn.
  • Datteren Baccata er gift med konsul Selsnepelund og har to barn, datteren Belladonna og sønnen Bendel.
  • Sønnen Bacchus er gift med Amanita, og de har tre barn: datteren Tora, sønnen Tordivel og attpåklatten Viscum, en brunøyd villstyring på fire år.
  • Hortensias søster Petunia er også tilstede, med sønnene Balder og Brå.
Oppgave 1: tegn et slektstre for familien til Hortensia.

Oppgave 2: den genetiske blødersykdommen forekommer i 
Hortensias slekt. Hva kjennetegner denne? 
Bendel er bløder, men ingen andre i slekten. 
Hvordan kan dette skje, når sykdommen er genetisk? 
Hvem har han arvet den fra?

En historie om bartrær

Labyrinten dere står i er laget av et bartre, barlind (Taxus baccata). Barlind er giftig, og den er ganske vanlig i parker og hager. Det finnes imidlertid flere vanlige bartrær her til lands, som du bør kjenne og kunne skille fra hverandre.

Oppgave 1: dere skal finne ut hvilke fire arter av 
bartrær som dere bør kunne i Norge, og finne vanlige 
kjennetegn og skillekarakterer mellom dem. 
Fyll inn i tabellen nedenfor. 
Dere velger selv om dere vil beskrive eller tegne. 
Latin er lov, men ikke påbudt.

Oppgave 2: kan bartrær ha frukt?

Oppgave 3: hvilke(n) er giftig?

Hele opplegget kan lastes ned, se lenke til slutt i innlegget. Her er tabellen inkludert i god oppløsning.

Tabell for bartrær.
Fire arter bartrær. Tabell til utfylling.

Avsløringen

Så er tiden kommet. Hortensia avslører de store nyhetene. Hun vil gjøre noe for menneskeheten. Kortreiste Krydderier er omme, det var svennestykket. Nå er det alvor, og Hortensia vil bli husket. Planene er klare: Hun skal skape verdens største labyrint på Lønningen lystgård.

Alle sparepengene vil gå med, men det skal bli så utrolig verdt det. Hun har allerede funnet en kjøper til Kortreiste Krydderier. Om salgssummen ikke strekker til, slik at hun blir tvunget til å ta opp gjeld, får det bare være. Hun gir uttrykk for klokketro på slektens takknemlighet. Hun gjør navnet deres kjent for all tid. Flaathenstierne vil ringle i de fjerneste avkroker som et symbol på storsinnethet og grensesprengende gåter.

Oppgave 1: hvor stor må labyrinten være for å kunne 
bli verdens største?
Oppgave 2: kan du tenke deg en årsak eller flere til 
at labyrinten er laget av barlind?

Kortreiste Krydderier

Baccata snurret på vinglasset mens moren Hortensia fortalte om sine store planer. Hun fulgte ikke med. Som den yngste av Hortensias to barn hadde Baccata sluppet unna ansvaret for firmaets økonomi og alt annet hun syntes var kjedelig.

På andre måter hadde Baccata fulgt i sin mors fotspor, og hun behersket etter hvert hagedyrkingens kunst til fingerspissene. Men hun hadde ikke morens forretningssans, så det viste seg lite aktuelt for Baccata å overta Kortreiste Krydderier. Hagebruk, derimot! Det var selve livet! Hun drakk dypt. Morens tale ble betydelig mer interessant etter at hun hadde lært seg å krydre mer kreativt.

Oppgave 1: søk etter informasjon om de fem plantene 
nedenfor. Hva inneholder de og hva kan de gi dere?

-Belladonnaurt (Atropa belladonna)

-Piggeple (Datura sp.)

-Bulmeurt (Hyoscyamus niger)

-Revebjelle (Digitalis purpurea)

-Malurt (Artemisia absinthium)

Oppgave 2: dere finner disse artene med informasjonsplakater 
i nytteveksthagen her i botanisk hage. 
Gå til nytteveksthagen når du er ferdig med de syv rommene 
og se om dere finner noe nyttig der.
Et av vinglassene vi satte i nytteveksthagen.

I nytteveksthagen hadde vi utplassert et hint: vinglass. Vi hadde imidlertid ikke utplassert en vakt, og glassene forsvant. To ganger. Vinglass som hint ble dermed forlatt, det var tydeligvis altfor populært, selv om det var av plast og helt tomt.

En kode å løse – del 1

rvuzøs zlszulwlsøuk rsfkkl zln wg klu zævyl thnlu. ihjjhæh åhy ivyæl ålrr pnqlu. oøu æyvkkl uvr hæ ohu prrl zrqfuæl oåvymvy oøu nyvå p rqfrrluohnlu igkl zluæ vn æpkspn, tlu oluul vt klæ. wg kluul tgælu sh oøu prrl tlyrl æps oåh ohu nqvykl. ohu ohkkl åeyæ spææ ilrctylæ mvy fclumhynlu. ugqh, punlu zg øæ æps g mhææl tpzæhurl. ohu ztpsæl. hthupæh ztpsæl æpsihrl. klu isvtzæylæl zvttlyrqvslu whzzlæ wlymlræ æps kl zæygslukl isg fculul oluulz.

Oppgave: løs koden, og skriv teksten her.

Hint: de 13 vanligste norske ord er og, i, det, på, som, er, en, til, å, han, av, for, med

Hint 2: tenk enkelt!

En kode å løse – del 2

jrnff wdawh kxlhx kuivi llbcf qvaap mmlli rivsy daorf kmtch ftkii esaha dvyzy uglcq dwpuh dgajs qhglj ayugo cqajr acubl tsukq ugmhc oejgm fhhjn ytafz rirbl obhpp vgffi xkaeo cjqzl zcuys iglvt fcpgb vybmo fjywt oqsag yoeyd rbqwq ioubg orkms dcfay lswfa kukxz xcvyf myuxo ihvpj cfixf zdslp oghke pujwk vscyc qhsfs etoqy bgslk emoxe bnttq rgfzw gjdlg hpnxk ebkhy wiisi svyhw osrjp vufty ywzlr yujhc klkyl bkvzt wzxfs

Brev til Hortensia
Brevet som fulgte den kodede teksten

Denne koden lar seg ikke løse med bare blyant og papir (det gjør den første koden). Den kan løses ved hjelp av en enigma maskin, for eksempel denne: https://cryptii.com/pipes/enigma-machine.

Oppgave: løs koden, og skriv teksten her.

Kodene krever litt tid, men svarene er viktige for å løse krimgåten som helhet. Siden kode 2 er vanskelig, har vi beskrevet framgangsmåten ganske nøye i pdf-en som kan lastes ned med hele opplegget.

Om gift og giftvirkning

Hvorfor er noen planter giftige, mens andre ikke er det? Hvorfor er noen hallusinogene? For å forstå hvorfor, må vi slutte å tenke ut fra oss selv. Virkningene er ikke myntet på mennesker. Virkningen på oss er nærmest et uhell, eller bivirkning, rett og slett. Mange stoffer fungerer som insektmidler, planten slipper å bli spist (like mye).

Plantegifter virker på ulike måter. En grunnleggende forskjell er hvordan giften virker på nervesystemet. Vi kan dele nervesystemet i to: det som føler, og det som setter i gang bevegelse, sørger for at vi puster og så videre.

Giftkjeks (Conium maculatum) inneholder en gift som lammer begge deler, slik at den uheldige dør på en relativt skånsom måte. Sokrates fikk et beger som inneholdt denne.

Selsnepe (Cicuta virosa) nøyer seg med å lamme den delen av nervesystemet som sørger for at vi kan bevege oss og fortsette å puste, mens den lar den delen som sørger for at vi kan føle i fred. Mens Sokrates fikk hvile i fred med giftkjeks, ga de gamle grekerne selsnepe til mordere.

Hallusinogene planter er som regel svært giftige, og effekten skyldes giftvirkning på hjernen. Eksempler er belladonnaurt (Atropa belladonna), bulmeurt (Hyoscyamus niger) og piggeple (Datura sp.).

Andre eksempler på svært giftige planter er revebjelle (Digitalis purpurea) og tyrihjelm (Aconitum septentrionale).

Dere er dessuten omgitt av en giftig plante, labyrinten er laget av barlind (Taxus baccata). Dette er imidlertid ingen grunn til bekymring – dere må spise den for at det skal ha effekt.

Hvis uhellet er ute, kan små mengder være nok til å utgjøre alvorlig fare. Og hvis dette skjer: ring Giftinformasjonen 22 59 13 00 umiddelbart. Hos giftinformasjonen finner dere også opplysninger om virkemåte og hva dere skal gjøre dersom noen har spist ulike planter.

Oppgave: sjekk hva som står om tre giftige arter på 
giftinformasjonens nettsider.

Dere velger selv hvilke, for eksempel barlinden dere 
er omgitt av og de to svært giftige og viltvoksende 
artene selsnepe og tyrihjelm.

Etter å ha samlet og løst de syv oppgavene, skal studentene være klare for finalen:

Efterspill

Etter lunsj og vandring i Hortensias vakre lysthage samles familien igjen ved bordet. Hortensia har fått favorittdrinken, gin tonic. Driftige Hortensia produserer kortreist gin med einerbær fra egen hage. Hun foretrekker ginen bar, med en vakker blåsvart bærkongle fra eineren flytende rundt som pynt. Hortensia ser nesten lykkelig ut der hun er dypt nede i fjerde glass.

Passiaren flyter rundt bordet. Labyrint, ja, hvilken god idé! Dessertene har kommet på bordet, og særlig barna er raske til å ta. Det gjelder å ta nok før Hortensia skal holde neste tale. Hun elsker taler. Det vil si, sine egne.

Denne gangen er det satt av uvanlig lang tid til å ta dessert. Overraskende lenge. Gjestene stopper litt opp, ser på hverandre. Ikke noe hastverk? Barnebarna ser bort på Hortensia. Sitter hun der og holder seg for magen?

Hortensia er hvit i ansiktet, og hvisker at hun er kvalm. Deretter bøyer hun seg til siden og kaster opp.

Balder og Brå ser forbauset på hverandre. Hortensia har finlest sin Skikk og Brug, noe de har fått jevnlige forelesninger om. Slike brudd med etikette har aldri før skjedd på Lønningen lystgård.

Men det blir enda verre. Hortensia holder seg til hjertet og faller ned fra stolen. Albuen sveiper borti vinglasset i fallet, og Hortensia blir liggende på bakken, omgitt av knust glass og noe som ser ut som små biter av rødt fruktkjøtt.

Familien er i sjokk.

-Ambulanse, skriker konsul Selsnepelund. –Ring etter ambulanse!

Oppgave: hent ut din indre Agatha Christie! Sett sammen 
informasjonen dere har fått i de syv rommene, og løs 
drapsgåten.

Vi vil ha begrunnede gjetninger på: 
Hvem drepte Hortensia? Hvordan? Og med hva?

Kommentarer til gjennomføringen

Det tar tid å lete seg gjennom labyrinten til oppgavene, og det tar tid å løse dem. Logistikken tar også tid. Hele opplegget krever minst to timer. Antall oppgaver kan reduseres, og oppgavene kan også forenkles.

Oppgavene ble laminert og hengt opp med hyssing, og en plastlomme ble limt på baksiden. Her ble det lagt oppgaveark til hver gruppe, den samme som ble laminert, slik at gruppene kunne samle med seg et ark fra hvert rom.

Det er ikke sitteplasser i rommene i labyrinten, og de fleste valgte å løse flere av oppgavene utenfor, der det er bord og benker.

Kodene var vanskelige for mange, så vi har lagt inn noen hint på nett som ikke var med i den opprinnelige versjonen. Studentene fikk imidlertid hint om løsningen på kodene underveis.

«Vinglassene» i plast forsvant selv om de var merket med kurskode, UiB og Enkefru Hortensias haveselskap. Det hjalp heller ikke at de var helt tomme.

Beste gruppe (med riktig svar og god begrunnelse) fikk en premie. Denne gangen var premien tre krukker lavendel med etikett fra Kortreiste Krydderier.

Etikett på premien.
Premie med etikett fra Kortreiste Krydderier.

Vil du laste ned materiellet?

Her finner du en pdf med hele Enkefru Hortensias haveselskap. Dette er en ny versjon som ble revidert høsten 2021, der framgangsmåten til kode 2 ble beskrevet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*