Evolusjon på 3D-printer

Har du tenkt på at 3D-printeren kan skaffe undervisningsmateriell? Det koster ikke så mye, og du kan lage ting som er umulig å få tak i på annen måte.

Jeg trengte for eksempel hodeskaller i fjor, og fikk mdeller av en bonobo, en Australopithecus (Lucy), Homo erectus, en neandertal og et moderne menneske. Samt Phineas Gage, den uheldige arbeideren som fikk en jernstang gjennom frontalllappen og ble berømt etterpå. Spesielt i psykologi-litteraturen.

Han overlevde, men «var ikke lenger Phineas Gage». Evnen til å planlegge og gjennomføre ting ble drastisk redusert på grunn av skaden i frontallappen, der man finner en vesentlig del av arbeidsminnet.

Bonobo, Australopithecus og julestemning med Phineas Gage.

Hodeskallene er brukt i ulike sammenhenger senere, blant annet på en liten kick-off for lektorstudenter i fjor. Skallene er også brukt i undervisning.

Hvorfor ville jeg ha hodeskaller? Skallene viser hvordan hjernevolumet har økt gjennom menneskets evolusjon, og hvordan vi har fått mer plass bak pannen til økt arbeidsminne (som Phineas Gage fikk gjennomboret med jernstanga). Jeg har tidligere skrevet litt om arbeidsminnets evolusjon.

Mesteparten av hjernens evolusjon synes ikke utenpå, men å kunne ta på og snakke om hodeskallene bidrar likevel til å gjøre evolusjonen mer levende. Skallene kan gi et «anker» for hukommelsen. Dessuten er de underholdende! Humor er bra for å huske.

En ting som skiller oss fra vår øvrige apeslekt er arbeidsminnet, og særlig den delen som finnes i frontallappen og inneholder «executive functions» med evnen til å planlegge bevisst og relativt langt fram i tid. Forskerne Wynn og Coolidge har skrevet en god del om evolusjon av arbeidsminnet, se for eksempel kildene nedenfor.

Et lite utvalg kilder

Markant, D. B., Ruggeri, A., Gureckis, T. M., & Xu, F. (2016). Enhanced Memory as a Common Effect of Active Learning. Mind, Brain, and Education, 10(3), 142-152. doi:10.1111/mbe.12117
Wynn, T., & Coolidge, F. L. (2011). The Implications of the Working Memory Model for the Evolution of Modern Cognition. International Journal of Evolutionary Biology, 2011. doi:http://dx.doi.org/10.4061/2011/741357
Wynn, T., & Coolidge, F. L. (2016). Archeological insights into hominin cognitive evolution. Evolutionary Anthropology: Issues, News, and Reviews, 25(4), 200-213. doi:10.1002/evan.21496

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*